Op de hoogte blijven?

Laat ons weten dat je op de verzendlijst wilt. Wij sturen periodiek een e-mail met data waarop we concerten geven of in diensten zingen.

Voor je agenda

Mis zondag 30 oktober om 10.00 uur in de Sint-Jansbasiliek, Laren 

Concert zondag 30 oktober om 15.00 uur in de Willibrordkerk, Utrecht

Concert zondag 13 november om 15.00 uur in de St. Jozef parochie, Achterveld

Mis zondag 14 mei (de zondag van de Oosterse Kerken) om 10.00 uur in Sint-Jansbasiliek, Laren

 

Voor details: scroll naar beneden

Concerten 30 oktober en 13 november

De liturgische muziek in de Oosters-orthodoxe kerk is prachtig en veelzijdig. Koorconcerten vormen hierin een bijzonder genre. In het najaar geven we twee concerten, waarin we vijf koorconcerten uitvoeren. Concerten voor koor ontstonden in de achttiende eeuw in het Russische rijk. Geïnspireerd op het westerse concerto grosso,  bestaan de werken uit meerdere delen waarin het koor wordt afgewisseld door een ensemble of solist. De composities zijn a capella omdat de orthodoxe kerk het gebruik van muziekinstrumenten verbiedt. De teksten zijn in het kerkslavisch.

Twee van de uit te voeren concerten zijn van de hand van Bortnianski (1751-1825). Deze Oekraïense componist was bijzonder populair aan het hof van Catharina de Grote. Van hem zingen we: Skazi mi, Gospodi, koncinoe mojoe (Zeg mij Heer, wanneer ik sterven zal) en Slava vo vyšnich Bogu (Gloria in excelsis Deo). Van de eveneens Oekraïense componist Berezovski (1745-1777) zingen we: Ne otverji mene vo vremya starosti (Verwerp mij niet nu ik oud word). Verder staan op het programma: Pomišlaju d'en' strašnyj (Ik denk aan de dag van het Gericht) van de Russische componist Archangelski (1846-1924), en V molitwach neusypajuscuju (In de gebeden van de Moeder Gods) van Rachmaninov (1873-1943). Het programma wordt aangevuld met andere werken uit de oosters-orthodoxe traditie.

Zondag 30 oktober, 15.00 uur, Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht (zie hier: bereikbaarheid)
Zondag 13 november, 15.00 uur, St. Jozefkerk, Hessenweg 325, Achterveld